Gott Nytt 2022!

Ett nytt år innebär alltid en form av nystart; en möjlighet starta om, tänka nytt och att formulera nya mål. Men det ger också en möjlighet att reflektera över det år som gått. Om jag ska summera 2021 så måste jag säga att det ändå blev bättre än förväntat. 2020 drabbades vi alla av pandemin och vi som i vanliga fall är ute och föreläser och håller workshops och träffar människor fick tänka om och bli digitala istället. Och den här övergången har gått väldigt bra. Det var många som i början var tveksamma till konceptet med Zoom och hur det skulle gå att ta till sig information där men de flesta har nog blivit positivt överraskade. Jag har hört många som uttrycker att det är skönt att kunna stanna kvar hemma och ta till sig föreläsningar och workshops vid sitt eget köksbord och att inte behöva åka iväg. Med Zoom kommer också möjligheten att spela in föredrag och workshops så att medlemmarna kan titta på dem fler gånger. 2021 höll jag föreläsningar, workshop och frågetimme via Zoom och det var fantastiskt roligt att se såväl bekanta som nya ansikten. Men roligare ändå var att kunna dela med mig att information och kunskap som gör att intresserade släktforskare kommer vidare i sin DNA-släktforskning och förstår vad det resultat som de fått betyder. Men trots att omställningen har gått relativt smidigt så har ändå antalet föreläsningar och workshops minskat och vi saknar nog alla att kunna få träffas igen ”på riktigt”. Hur 2022 blir i det avseendet vet ingen, vi kan bara hoppas att vi är på väg mot någon form av normalitet där livet så småningom kan gå tillbaka till det som vi kände innan pandemin.

2021 var året som jag mer aktivt började erbjuda uppdragsforskning till de som inte kan eller vill släktforska själva. Jag erbjuder förstås uppdragsforskning gällande traditionell släktforskning men är mer nischad mot DNA-släktforskning. Och det är där som jag upplever att behovet är som störst. Det är så många som letar efter okända morfäder och farfäder och även föräldrar och som tar DNA-test för att få ledtrådar men som sedan har svårt att tolka resultatet. Att få förtroendet att hjälpa till där känns så viktigt och angeläget och ger mig sådan glädje. När man sedan kan leverera resultatet och meddela vem som högst troligt är den okände fadern eller modern ger en sådan oerhörd tillfredsställelse. 2021 fick jag nöjet att hjälpa två personer att hitta sin farfar respektive morfar och ge dessa personer ett avslut i sitt sökdande. I ena fallet hade personen funderat på detta i hela sitt liv och sökt i 40 år efter den okände anan. När upplösningen på fallet kom i en oväntad källa fick jag rysningar och kastade mig på telefonen och sa: ”Jag har hittat honom!” Om du själv är intresserad av att få hjälp med uppdragsforskning så är du hjärtligt välkommen att kontakta mig. Mina kontaktuppgifter hittar du under fliken Kontakt.

2021 fyllde Göteborg 400 år. Göteborg stod som värd för Släktforskardagarna som skulle gått av stapeln i augusti men som flyttades till mitten av september. Även platsen för evenemanget flyttades, från den stora mässlokalen vid Svenska Mässan till Zoom. Släktforskardagarna blev för mig väldigt annorlunda mot tidigare år. I vanliga fall brukar jag sitta på plats i FamilyTreeDNAs monter och hjälpa till med att DNA-testa besökare och att svara på frågor. 2021 hade FamilyTreeDNA en digital monter som besöktes flitigt. Jag hade själv en digital minimonter på Släktforskardagarna och höll öppet hus en av dagarna. Jag fick dessutom äran att vara moderator och leda några av de föreläsarsamtal som ägde rum live under släktforskarhelgen. Det var så roligt att få träffa engagerade och inspirerande föreläsare och att få ställa frågor till dem om deras föreläsningar. Tack Göteborg för en jättefin helg, och lycka till Skövde som håller i årets släktforskardagar. Jag och många med mig hoppas på att det kommer att bli någon form av hybrid mellan vanliga släktforskardagar och en digital variant.

I november var det dags för FFT Live, höstens största direktsända släktforskarkonferens. FFT Live drivs av Christina Sagersten och är ett väldigt uppskattat evenemang bland släktforskare. I år fick jag möjlighet att själv föreläsa där, och inte bara en gång utan två gånger. Min egen föreläsning hette ”Mysteriet med den svenske postiljonen i Alaska” och handlar om ett emigrantöde som jag inte hade stött på om det inte varit för DNA-testet som min pappa tog 2014. Den andra föreläsningen höll jag tillsammans med Eva von Brömsen där vi berättade om DNA-projektet Mascoll som vi driver på FamilyTreeDNA och som handlar om den mytomspunna medeltidssläkten Mascoll. Vi berättade om släkten och projektet under titeln ”DNA och Mascoll – ny teknik och gammal släkt”. Det var fantastiskt roligt att få berätta om detta och föreläsningarna uppskattades av deltagarna.

Under året som gått har jag även fått några artiklar publicerade i bland annat Västgötabygden och Mimers brunn. En artikel handlar om hur man kan släktforska med hjälp av DNA och den andra om emigrantödet Charles Ernest Jacobsson som jag även föreläste om på FFT Live.

Jag nämnde förut projekt Mascoll som Eva von Brömsen och jag driver hos FamilyTreeDNA. Utöver det projektet så driver vi även projekt Västergötland på FamilyTreeDNA tillsammans med Liselott Persson och Thomas Hesselroth. Thomas är ett välkommet nytillskott till vår projektgrupp under året och detta projektet har nu fått en rejäl omstart och nytändning. Om du har DNA-testat dig hos FamilyTreeDNA och har anor från Västergötland, Bohuslän eller Dalsland så är du varmt välkommen att gå med i projektet.

Det var 2021, men vad händer då 2022? Jag håller som bäst på att boka upp ett par föreläsningar/workshops och jobbar vidare med uppdragsforskning. Det finns planer och tankar inför året men det får jag återkomma om en annan gång.

Gott Nytt År till er alla!

Annons

2 kommentarer på “Gott Nytt 2022!

 1. Tänk Maria så mycket du fått gjort det gångna året! Tack för att jag fick vara en av dina ”omsorgstagare” och att du lyckades hitta min morfar som jag sökt så länge är ovärderligt. Att jag dessutom fick min första och enda kusin i Paris är ju en extra bonus.
  För mig som Maskållare är det så härligt att ni driver det projektet vidare.
  Hoppas nu att detta år blir ett fortsatt bra år.
  Barbro Backlund

  Gilla

 2. Tack Barbro! Det är intressant när man summerar året hur mycket man faktiskt fått gjort. Det är bra att reflektera och sammanfatta för att kunna se framåt. Det borde man göra även privat, exempelvis när det gäller sin egen släktforskning, men det är något som jag själv är dålig på. Att få hjälpa dig hitta din morfar är en otrolig glädje och jag är så glad att jag kunde ge dig svar på den gåtan. Mascollprojektet är något som ligger mig varmt om hjärtat och som vi definitivt kommer fortsätta att driva. Även där ser man att vi faktiskt kommit en bra bit på vägen när man summerar ihop vad som hänt de senaste åren. Men det finns mycket kvar att göra där.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s