Kan du DNA-verifiera dina anor?

Det har varit en hektisk helg, men en väldigt rolig sådan. Jag hade planerat att jobba med mitt eget DNA men istället tog det fart i ett case som jag jobbar med. Så mitt i den spännande curlingmatchen igår så satt jag och släktforskade, beställde bouppteckningar och mailade. Men det var det värt.

Jag hade som sagt tänkt att jobba med mitt eget DNA-resultat och släktforskning men det blev inte så mycket med det. Men en sak fick jag ändå gjort. Jag har länge tänkt att sammanställa hur många av min pappas anor som jag i möjligaste mån kan DNA-verifiera med hjälp av olika DNA-träffar. Så jag började gå igenom mitt släktforskningsprogram och kolla på hur många anor från farfarsfar, farfarsmor, farmorsfar och farmorsmor som jag kunde identifiera DNA-träffar med. Skulle jag hitta DNA-träffar som härstammade från alla sidor? Det gjorde jag.

Min farfarsfar Anders Sigfrid delar DNA med fem DNA-testade personer, syskon till Anders Sigfrid vars ättlingar även de har DNA-testat sig. På farfarsmors sida hittade jag två stycken, på farmorsfars sida tre stycken och på farmorsmors sida även där tre stycken. Men vad säger detta mig? Jo, att det i alla fall verkar som att den släktforskning jag gjort verkar stämma. Om jag hade haft en pappa någonstans som inte stämde i mitt träd hade jag inte hittat DNA-träffar från den sidan. Så så vitt det ser ut så är anorna på min pappas sida tre generationer tillbaka DNA-verifierade, så gott det går utan att gå in på djupet. Det som fick mig att ta tag i detta just nu var en DNA-träff som min pappa fick i veckan på just min farmorsmors sida. Det är alltid lika roligt att hitta en koppling och att ta kontakt och få respons tillbaka. Nu har jag en släkting till att prata med.

Nästa projekt är att se hur många anor som jag kan DNA-verifiera på min mammas sida på samma sätt. Hur ser det ut för dig, hur många av dina anor kan du DNA-verifiera?

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s