Att arbeta i projekt

Oftast har man ett syfte med att ta ett DNA-test. Kanske letar man efter en fader okänd eller så vill man verifiera sin släktforskning. Kanske är man också intresserad av de lite djupare testen och väljer att ta ett Y- och/eller mt-DNA-test för att spåra sitt djupa ursprung och få veta vilken haplogrupp man tillhör. En haplogrupp kan förklaras som att vara en gren i mänsklighetens stora DNA-träd. Oftast börjar man nog med att ta ett autosomalt DNA-test, sådana test hittar du hos Ancestry, MyHeritage, 23andMe och FamilyTreeDNA. Hos FamilyTreeDNA heter detta test Family Finder. Men FamilyTreeDNA erbjuder också de andra testen, och är faktiskt det enda bolaget som gör det idag. Så hos FamilyTreeDNA kan du även testa ditt Y-DNA om du är man och få veta vilken haplogrupp du tillhör på det raka fadersledet. På samma sätt kan du oavsett om du är man eller kvinna testa ditt mitokondrie-DNA, eller mt-DNA som det förkortas. På samma sätt får du då veta din haplogrupp och vilken gren på kvinnornas stora DNA-träd som du tillhör. Det är oftast inte så användbart att använda sig av dessa test för att släktforska i nutid, men det kan vara väldigt värdefullt som ett komplement och kan hjälpa oss, inte minst kan ett Y-test hjälpa oss att sålla när vi letar efter en okänd far.

Om du väljer att testa ditt Y- eller mt-DNA så rekommenderar jag dig varmt att gå med i ett projekt som administrerar Y- och mt-DNA. På FamilyTreeDNAs hemsida (www.ftdna.com) hittar du vilka projekt som finns under Group Projects högst upp på sidan. Det finns många olika projekt; efternamnprojekt, släktprojekt, Y- och mt-DNA-projekt baserade på haplogrupper och geografiska projekt. Jag driver tillsammans med Eva von Brömsen, Liselott Persson och Thomas Hesselroth ett sådant geografiskt projekt som heter Västergötland/Bohuslän/Dalsland. I vårt projekt ligger fokus på att framförallt dra nytta av DNA för att att komplettera den traditionella släktforskningen under historisk tid. Med hjälp av våra DNA-tester kan vi tillsammans, steg-för-steg, kartlägga socknarnas befolkning och knyta ihop släkter under de senaste tusen åren. I vårt projekt välkomnar vi alla som har tagit ett DNA-test hos FamilyTreeDNA och vars ana på det raka fädernet eller mödernet kommer från det aktuella området. För att kunna kartlägga socknar och knyta ihop släkter och haplogrupper använder vi oss främst av Y-DNA och mt-DNA men vi välkomnar även dig som i dagsläget bara har tagit ett autosomalt DNA-test, ett så kallat Family Finder.

Vi hoppas att du är intresserad av att vara med i vårt projekt och vill hjälpa oss att lägga det spännande pusslet om Västergötland/Bohuslän/Dalsland. Här är länken till vårt projekt på FamilyTreeDNA: Västergötland/Bohuslän/Dalsland. Om du vill veta mer om projektet eller om det är intressant för dig att delta i det så får du gärna kontakta mig på maria@generanor.se

Jag hoppas att du får en fin helg. Det är vår i luften och kvällarna blir ljusare och längre.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s