6-årsjubileum och brottsbekämpning

En bra sak med Facebook är att man blir påmind om saker som man annars hade missat. Igår blev jag påmind om att det då var exakt sex år sedan jag första gången föreläste om DNA-släktforskning. Jag gjorde min debut i Lidköping och jag kan fortfarande minnas hur oerhört nervös jag var. Men jag klarade det och såväl arrangören som deltagarna var nöjda och efteråt valde flera att DNA-testa sig. För fem år sedan föreläste jag två dagar i sträck, först i Vänersborg och dagen därefter i Vara. Det är fantastiskt roligt att föreläsa om DNA och hur det kan hjälpa oss släktforskare och få DNA-testade att på bästa sätt förstå sitt DNA-resultat och jobba vidare med det. Och så alla fantastiska, nyfikna, engagerade och trevliga människor jag träffar! Jag saknar verkligen att föreläsa live igen, men på grund av Covid så måste jag tyvärr avvakta med att föreläsa på plats ett tag till. Men jag föreläser och håller workshops online, och många uppskattar faktiskt att kunna stanna kvar hemma och ta till sig av föreläsningar och workshops. Det var något som överraskade mig när jag lade om min verksamhet till att föreläsa online under våren 2020. Jag har fått mycket positiva kommentarer om hur smidigt deltagarna tycker att det är och hur mycket det uppskattas. Om du eller din förening eller bildningsförbund är intresserade av föreläsningar, workshops eller utbildningar så hör av dig.

Söndagen 15 maj kommer jag att föreläsa på MyHeritage Facebook Live om hur jag hjälpte en klient att hitta sin morfar. Det ska bli roligt att få berätta om det här uppdraget och hur jag gick tillväga och att få möjlighet att göra det i en större grupp. MyHeritage Facebook Live är öppet för alla och det kostar ingenting att delta, det enda som krävs är att du har Facebook. Jag återkommer med mer information om det senare.

I fredags kom informationen att regeringen har beslutat att se över möjligheten för Polismyndigheten att använda DNA-släktforskning och släktforskningsdatabaser för att lösa brott. Efter att metoden använts framgångsrikt i USA för att få fast flera fall av förövare till grova brott så prövades möjligheten i Sverige i ett pilotprojekt på dubbelmordet i Linköping. Trots en massiv traditionell polisutredning förblev dådet olöst i närmare 16 år fram till sommaren 2020 då den nya tekniken testades för första gången i Sverige och Europa. En 37-årig man anhölls misstänkt för mordet och han erkände och dömdes senare för brotten. Detta var ett pilotprojekt som polisen ville införa nationellt och Kalla fall-grupper såg stora möjligheter att lösa gamla fall med hjälp av släktforskningsdatabaser men Integritetsskyddsmyndigheten IMY satte stopp för det. Man menade att metoden strider mot svensk lag och att polisen inte får göra sökningar på känsliga personuppgifter såsom DNA. Nu har regeringen beslutat att undersöka möjligheten för polisen att använda DNA-släktforskning inom brottsbekämpande verksamhet. Det är ett tilläggsdirektiv till biometriutredningen som tillsattes i fjol. Den innebär att utredaren ser över hur polisen kan använda sig av fingeravtryck, dna och ansiktsbilder i den brottsbekämpande verksamheten. Biometriutredningen ska lämnas in i februari nästa år till regeringen. Vi är många som verkligen hoppas att det kommer att bli lagligt för polisen att använda DNA-släktforskning och släktforskningsdatabaser framöver. Så många brott skulle sannolikt kunna lösas och anhöriga skulle kunna få ett avslut. Jag håller både tummar och tår hårt för att det ska bli verklighet inom kort.

Är du DNA-testad och vill hjälpa till att lösa brott? I dagsläget är det bara testföretaget FamilyTreeDNA och Gedmatch som möjliggör för polisen att använda deras databaser. Om du har DNA-testat dig hos FamilyTreeeDNA eller fört över dit DNA-resultat dit eller till Gedmatch så gå in på dina inställningar och kolla så att du väljer ”opt-in” för att göra ditt DNA-resultat tillgängligt för polissökning. I dagsläget kan du som sagt inte hjälpa svenska polisen men för amerikanska polisen kan ditt DNA-resultat visa sig vara en viktig pusselbit för att hjälpa till att lösa brott eller att hjälpa till att identifiera okända brottsoffer.

Trevlig söndag till er! Nu ska jag ägna mig åt uppdragsforskning.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s