Höstens är här

Jag förstår verkligen inte vart tiden tar vägen. Det var inte länge sedan det var maj och sommaren hägrade, och nu plötsligt väntar oktober runt hörnet. Efter en lång och torr sommar och förhöst så regnar det nu, vilket är så välkommet. Jag gillar verkligen hösten, och även om det var länge sedan jag gick i skolan så innebär hösten alltid en form av nystart. Studieförbunden drar igång sina kurser och släktforskningsföreningar öppnar upp sina lokaler för träffar och DNA-kaféer. För mig innebär det att bokningar och engagemang ökar vilket är jätteroligt. Och inte minst tror jag att många med mig sätter igång att jobba med sin släktforskning och att titta igenom nya DNA-träffar som kommit under sommaren.

Min sommar har varit lugn och skön med mycket ledig tid och återhämtning men det har förstås också funnits tid för släktforskning och DNA-släktforskning. Ett roligt jobb som jag har ägnat mig åt har varit uppdragsforskning gällande traditionell släktforskning som jag gjorde åt en kund. Forskningen tog mig främst till Skåne och till Småland och till socknar som jag inte jobbat i tidigare. Det är alltid roligt att utforska andra socknar är sina egna och se hur väl (eller dåligt) som prästerna har dokumenterat sina församlingsmedlemmar. Man ser också hur vanligt vissa förnamn är bland födda barn i födelseböckerna. Ett namn som Karna, som är väldigt vanligt i Skåne, kan vara i det närmaste obefintligt i andra delar av landet. Att släktforska innebär att vi kan resa både i tid och i rum hemifrån vårt eget kontor eller köksbord

Ancestry har kommit med uppdateringar gällande sina etnicitetsberäkningar och har även presenterat ”Chromosome painter”, vilket inte är att förväxla med ”DNA Painter”. Vi är många som hoppas att Ancestry någon gång ska visa segmentinformation för våra DNA-träffar även om det nog är väldigt avlägset om det alls kommer att ske. ”Chromosome painter” visar således ingen traditionell segmentinformation utan utgår från etnicitetsuppskattningen där vi nu kan se hur mycket vi ärvt från varje förälder och var på kromosomerna. Den här uppdelningen på dina föräldrar kan du se även om ingen av dem är testade. För att ta reda på vilket DNA som kommer från din pappa och vilket som kommer från din mamma så använder sig Ancestry av en teknologi som de kallar ”SideView”. Du kan läsa mer om Ancestry och ”SideView” här.

Om du har laddat upp ditt resultat till GEDmatch så har du kanske sett att det finns en sida som heter GEDmatch Education där du kan lära dig mer om GEDmatch och deras verktyg. Där finns länkar såväl till andras blogginlägg som länkar till videoklipp. Du kan välja om du ex. bara vill titta på material för nybörjare eller mer van användare. All information på den här sidan är på engelska. Du hittar sidan här.

Helgen 15-16 oktober är det FFT Live igen som är en släktforskarkonferens som är online. Även i år får jag den stora förmånen att hålla en föreläsning i DNA-spåret där jag berättar om hur jag hjälpte Barbro att hitta sin morfar. Om du bokar din biljett innan september är slut så får du 100 kr rabatt. Du får dessutom tillgång till alla föreläsningar och workshops som spelas in under ett helt år. Så om du har annat för dig den helgen så finns materialet kvar och väntar på dig. Du hittar mer information om FFT Live här. Om du vill titta på alla spännande föreläsningar och workshops som erbjuds i år så klickar du här. Jag ser verkligen fram emot den här helgen, inte bara för att jag ska föreläsa utan för att lyssna på alla andra spännande föredrag. Det här är verkligen en av höstens höjdpunkter.

I slutet av november kommer jag dessutom att hålla en Zoom-föreläsning för ett bildningsförbund, men allt är inte helt klart än. Så snart jag vet mer så kommer jag att meddela var och hur du anmäler dig om du vill vara med.

Nu ska jag fortsätta att njuta av hösten och av regnet som trummar mot rutan.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s