Om någon ställer den frågan så svarar vissa ja och andra nej. De som säger ”nej” menar att släktforskning bygger på noggrannhet och på att dokumentera källor minutiöst Att bygga så kallade ”quick-and-dirty”-träd är inte seriöst. De som istället svarar ”ja” på frågan gör de utifrån att de DNA-släktforskar. Självklart är det lika viktigt med noggrannhet och att kolla källor då men i ett första skede tjänar man stort på om man kan bygga släktträd fort. Jag är en av dem som säger att ja, man kan tävla i att bygga släktträd. Jag ska förklara hur jag menar.
Säg att du får en intressant DNA-träff som du beräknas vara brylling/fyrmänning med. Personen har ett halvvanligt namn och har inte något släktträd kopplat till sitt DNA-resultat och inte heller några ledtrådar som exempelvis ålder som talar om vem personen är. Det kanske finns tio personer med samma namn när du kollar i Ratsit och för att veta vem som är rätt person så kommer du att behöva släktforska och bygga samtliga personers träd. Om du då ska bygga varje persons träd fyra generationer tillbaka med största noggrannhet och kolla alla födelseböcker, dödböcker, husförhör och andra källor och dokumentera allt kommer det att ta väldigt många timmar. Timmar som kommer att vara väldigt bortkastade då det bara är en person av dessa tio som är den person du söker. Om du då istället kan ta genvägen via indexerade arkiv som är andrahandskällor och ArkivDigitals trädprogram för att väldigt snabbt bygga träd som är ”good enough” så har du tjänat mycket. När du sedan hittar rätt person av de tio du söker bland och ser var era släktlinjer går ihop så måste du förstås gå långsamt tillväga och dokumentera allt, precis som du brukar göra. Så att bygga ”quick-and-dirty”-träd är inte något negativt som tummar på kvaliteten i arbetet som skeptikerna menar, det är bara ett effektivt sätt att arbeta när vi jobbar med DNA-släktforskning.
I torsdags anordnade Genealogiska Föreningen en tävling i att bygga släktträd för tredje året i rad och 14 deltagare ställde upp i tävlingen. Jag har inte deltagit tidigare år och kände mig lite ringrostig, men med devisen att det ju alltid är roligt att tävla så ställde jag upp. Tävlingen gick ut på att utifrån en specifik idag levande person bygga dennes släktträd fyra generationer tillbaka. Den som snabbast kunde få ihop ett korrekt släktträd med fullständiga namn, födelsedatum och födelseorter och maila in det vann. Den som vann gjorde det på 18 minuter. Trean och fyran skickade in sitt resultat efter 35 minuter och jag skickade in det efter 36 minuter. Så jag kom på femteplats men var snubblande nära en tredjeplats. Fem av deltagarna hade gjort fel i sin forskning vilket gjorde att de diskvalificerades. Det är roligt att se att jag kan jobba snabbt och dessutom korrekt. Men i sanningens namn, om jag hade gjort det i ett skarpt läge så hade jag nog lagt ner ytterligare tio minuter för att vara helt säker på mitt svar. Nu blev det lite chansartat i vissa lägen. Tävlandet gav mersmak och jag hoppas på och ser fram emot samma tävling nästa år. Och tills dess har jag mer tid på mig att öva på min hastighet och precision.
Men ja, visst kan man tävla i släktträdsbyggande och ändå vara en seriös släktforskare.