Att lösa familjegåtor

Det finns så otroligt mycket som är roligt och intressant när det kommer till DNA-släktforskning, och frågar du mig skulle jag säga att allt är intressant. Jag brukar säga att sedan jag tog mitt första DNA-test så är jag fast i kromosomernas underbara värld. Men det som nog är allra mest roligt, givande och värdefullt är när jag kan hjälpa någon hitta sin okända pappa, farfar eller morfar. Ofta upplevs det som att man har ett hål inom sig då man inte känner till sin bakgrund. Att kunna få hjälpa till att fylla det hålet och att ge svar på en livslång gåta är otroligt tillfredsställande. På FFT Live i helgen berättade jag om hur jag hjälpte Barbro att hitta sin morfar som hon letat efter hela sitt liv. Hon vet nu vem hennes morfar var och kan fortsätta bygga sin släktlinje bakåt i tiden. Dessutom har hon fått sin allra första kusin så hon har även utökat sin familj.

Nu när jag har lagt FFT Live bakom mig så tänkte jag att fokusera på min egen släktgåta. Jag har i några års tid kommit tillbaka till den emellanåt men aldrig tagit ett ordentligt tag i den. Det har mest hattats hit och dit och jag har inte haft någon riktig struktur. Jag kunde önska att jag var lika metodisk och organiserad när det kommer till mig själv som jag är när jag letar okända fäder på uppdrag. Min släktgåta kompliceras av att jag inte bara letar efter en okänd far utan faktiskt efter ett helt okänt föräldrapar. Mysteriet ligger tre generationer bort men tack vare att jag har en testad +90-åring så borde det vara möjligt att lösa det.

Även om det finns en arbetsmetodik som jag alltid använder när jag söker okända fäder så finns det lite olika ingångar beroende på hur fallet ser ut. Hur mycket känner man till om den ”kända” delen av släkten? Var och hur många bolag har man testat sig hos? Vad har man för ursprung, och en massa andra frågor. Ibland kan det räcka att ge sig på matchlistan med DNA-träffar direkt medan man i andra fall behöver göra andra analyser innan. Att säga hur lång tid det tar att hitta en okänd far är omöjligt att säga. Har man tur kan man lösa det på en kvart, i andra fall kan det ta väldigt lång tid och ibland kanske man inte alls kan lösa det utan att DNA-testa fler personer eller att vänta på bra DNA-träffar.

I mitt eget fall har jag börjat göra en analys enligt Leeds-metoden för att försöka dela upp DNA-träffarna i olika kluster så att jag lättare ska kunna se i vilket eller vilka kluster som min gåta gömmer sig i. Leeds-metoden är en ganska enkel analys om man vill jobba med kluster men tycker att alla klusterverktyg som finns är övermäktiga och förvirrande. Om det finns intresse så berättar jag gärna om Leeds-metoden i ett kommande inlägg. Skriv en kommentar om du vill veta mer om detta.

Vad har du för släktgåta som du vill lösa? Vill du att jag försöker hjälpa dig att lösa den, aningen genom att göra all efterforskning själv eller genom att coacha dig? Om du är intresserad så kontakta mig gärna så bokar vi ett 20 minuters långt kostnadsfritt Zoom-möte där du kan berätta om ditt fall och jag kan ge min synpunkt på det.

Från föreläsning på FFT Live där jag berättade historien om Barbros okända morfar.
Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s