Nytt år – nya mål och en tillbakablick

Så har vi ännu en gång gått in i ett nytt år och nu skriver vi 2023. Ett nytt år ger möjlighet att summera året som gått och att se framåt. Om det har varit ett bra år kan det ibland kännas vemodigt att lägga det bakom sig, om det har varit ett sämre år så är ett nytt år och en nystart välkommet. Jag har haft ett helt okej år men är ändå glad att nu få möjlighet att blicka framåt. Under 2022 släpptes restriktionerna för Covid-19, något som gjorde att många kunde börja träffas igen på såväl mindre som större släktforskarträffar. Tyvärr har jag inte kunnat vaccineras mot Covid-19 än och då jag tillhör högriskgrupp för att bli allvarligt sjuk av den så har jag levt ytterst restriktivt under året som gått. Tyvärr har det inneburit att jag varit tvungen att tacka nej till föreläsningar och workshops som inneburit ett fysiskt besök hos släktforskarföreningar och bildningsförbund. Det har känts oerhört tråkigt och ledsamt. I en del fall har det fysiska mötet istället ersatts av en föreläsning på Zoom, vilket har fungerat väldigt bra, men i en del fall har man velat ha just det fysiska mötet. Nu har det äntligen blivit klart att jag kommer att påbörja vaccination under våren så förhoppningsvis kan jag komma tillbaka till hösten och även erbjuda fysiska DNA-föreläsningar, workshops och annat roligt.

Men jag vill uppehålla mig lite mer vid digitala föreläsningar. Det var många som i början var tveksamma till konceptet med Zoom och hur det skulle gå att ta till sig information där men de flesta har blivit positivt överraskade. Jag har hört många som uttrycker att det är skönt att kunna stanna kvar hemma och ta till sig föreläsningar och workshops vid sitt eget köksbord och att inte behöva åka iväg. Med Zoom kommer också möjligheten att spela in föredrag och workshops så att medlemmarna kan titta på dem flera gånger. Och jag är säker på att konceptet med digitala föreläsningar är här för att stanna. Intresset för dessa är fortsatt stort och jag tror verkligen att flera föreläsningar kommer fortsätta att hållas digitala. Det ena utesluter inte det andra och fysiska möten och digitala sådana kompletterar varandra fint.

2021 började jag på allvar att erbjuda uppdragsforskning till den som inte kan eller vill släktforska själv. Jag erbjuder uppdragsforskning gällande såväl traditionell släktforskning som DNA-släktforskning. Under våren fick jag ett roligt uppdrag gällande traditionell släktforskning där ett stort släktträd skulle tas fram till en jubilar som fyllde jämnt. Det blev ett intensivt arbete med sökande efter anor och ättlingar i många olika socknar och områden. Att få lämna över forskningen till en nöjd kund var väldigt roligt. Och jubilaren uppskattade också presenten och kontaktade mig. Att ge en person sin släkthistoria i form av ett släktträd kan vara en bra present att ge den som har allt. Många har inte koll på sin släkt mer än ett par generationer tillbaka och brukar uppskatta att få sin släkthistoria. Kanske väcker det sedan även lust att fortsätta släktforska själv. Om du anlitar mig för ett uppdrag så kommer vi överens om alternativt vad du vill ha fram, alternativt hur mycket som du vill lägga på uppdraget. I så fall gör vi avstämningar efter hand där jag avrapporterar uppdraget och ser hur vi går vidare. Det är väldigt viktigt för mig att du känner dig trygg med att anlita mig för uppdragsforskning.

Den största delen av den uppdragsforskning jag åtar mig handlar om DNA-släktforskning. Det är många som tar ett DNA-test som tror att det automatiskt löser alla släktgåtor eller att man får ett färdigt släktträd med sitt resultat. Så är det inte. Många som tar ett DNA-test blir besvikna på resultatet och förstår inte hur alla siffror och benämningar ska hjälpa dem att hitta en okänd ana. Att få förtroendet att hjälpa till där känns oerhört viktigt och angeläget och ger mig sådan glädje. Om man hellre vill DNA-släktforska på egen hand så kan jag hjälpa till med att komma igång att tolka DNA-resultatet. För även om det kan vara snårigt så finns det bra tips och trix för att komma igång med sin tolkning. Ett av de fall som jag hjälpte till med 2021 var att hitta Barbros okända morfar som hon hade letat efter hela sitt liv. Jag berättade om det här uppdraget på MyHeritage Live i maj och höll en längre föreläsning om det på FFT Live i oktober. Fallet resulterade också i en artikel i Nya Lidköpingstidningen under hösten där både Barbro och jag intervjuades.

FFT Live i oktober var en av årets höjdpunkter. Som vanligt var det ett proffsigt arrangemang fullt av intressanta föreläsare och inspiratörer. Förutom att jag höll föreläsningen ”Han som uti mitt hjärta bodde…” så höll jag en workshop om hur man kan komma igång med att tolka sitt DNA-resultat. Det var första gången som jag höll en workshop på FFT Live och jag hoppas att det kommer att bli mer av det detta år.

Tillsammans med de tre andra administratörerna Eva von Brömsen, Liselott Persson och Thomas Hesselroth driver jag DNA-projektet Västergötland/Bohuslän/Dalsland på FamilyTreeDNA. Arbetet med projektet, som fick en rejäl nystart 2021, har fortsatt och har nu över 900 medlemmar. Under året som gått har vi tagit fram spännande haplogruppsträd som baseras på medlemmarnas uppgifter och fler träd är på väg att publiceras under våren. Om du har DNA-testat dig hos FamilyTreeDNA och har anor från Västergötland, Bohuslän eller Dalsland så är du varmt välkommen att gå med i projektet.

På den privata fronten har jag en alldeles egen DNA-gåta som jag försöker lösa. Efter att den legat vilande ett par år så tog jag under hösten tag i den på allvar. Jag har nu hittat en intressant familj där den okända mamman högst troligt ingår. Tre personer har testats för att ge mig fler ledtrådar och förhoppningsvis kunna lösa gåtan. Det som komplicerar fallet är att jag letar efter ett helt okänt föräldrapar och inte bara en okänd ana. Att lösa en DNA-gåta är inte alltid enkelt och kan ta lång tid, så ge inte upp om det är motigt och du inte genast löser den. Och var beredd på att du förmodligen kommer att behöva testa flera personer för att få ytterligare ledtrådar som kan lösa gåtan.

Nu ligger ett helt nytt år framför oss. Ett år som bara väntar på att fyllas med innehåll. Jag hoppas kunna fortsätta med föreläsningar och workshops online för att senare under året kunna återuppta föreläsningar på plats hos föreningar och bildningsförbund. Sedan hoppas jag på många spännande uppdrag inom DNA där jag kanske kan hjälpa just dig att hitta din okända ana. Kontakta mig gärna på mail eller telefon. Du hittar mina kontaktuppgifter under fliken ”Kontakt”. Jag bokar alltid ett kostnadsfritt Zoom-möte eller telefonsamtal med dig som är intresserad. Där kan vi prata om ditt ärende och först därefter bestämmer du om du vill anlita mig. Jag har beslutat mig för att behålla förra årets priser hela januari, så passa på att boka in ditt ärende innan dess.

Med dessa ord vill jag önska dig ett riktigt gott nytt släktforsknings- och DNA-år!

Annons

2 kommentarer på “Nytt år – nya mål och en tillbakablick

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s