Att fiska i flera sjöar

När vi DNA-testar oss vill vi förstås ha ut så mycket som möjligt att vårt DNA-test till så låg kostnad som möjligt. Om du har testat dig hos ett bolag finns det stora möjligheter att föra över ditt resultat till andra bolag. Att föra över sitt DNA-resultat till MyHeritage och matchas mot medlemmarna i deras databas är gratis, men om du laddar upp ditt resultat nu får du även gratis tillgång till DNA-verktygen hos MyHeritage utan att betala upplåsningsavgiften på 324 kr. Jag skriver mer om detta på Gener & Anors Facebooksida, läs gärna mer där. Du kan bland annat föra över resultat från Family Tree DNA, Ancestry och 23andMe.

Du kan även kostnadsfritt föra över ditt DNA-resultat till Family Tree DNA från MyHeritage, Ancestry och 23andMe och matchas mot deras medlemmar där. Att låsa upp Family Tree DNAs DNA-verktyg kostar 19 dollar. Family Tree DNA kan inte ta emot alla överföringar från ovanstående bolag, det beror lite på hur gammalt ditt DNA-test är. Enligt Family Tree DNA kan de ta emot följande versioner: 23andMe: V3, V4 och V5 och Ancestry: V1 och V2. Det råder olika uppgifter om hur gammalt ett DNA-test hos MyHeritage kan vara för att laddas upp hot Family Tree DNA. En vanlig uppfattning är att testet inte får vara äldre än sex månader men den sista informationen jag har hört från supporten på Family Tree DNA är att man kan föra över kit gjorda efter mars 2019. Men om du är osäker på om du kan ladda upp ditt DNA-resultat eller inte så rekommenderar jag dig att testa. Om det är för gammalt eller av fel version så kommer du att få meddelande om det.

Ancestry och 23andMe accepterar inte överföringar av DNA från andra bolag så där måste du testa dig hos respektive bolag för att matchas i deras databaser. Däremot kan du föra över ditt DNA-resultat till Gedmatch och matchas även mot medlemmar i Ancestry och 23andMe, förutsatt att de har laddat upp sitt DNA-resultat dit förstås.

Så fiska i flera sjöar för att få bättre napp. Du vet aldrig var laxöringen finns, kanske finns den i en annan databas än där du testat dig. Har du fört över ditt resultat till andra bolag och vad är din erfarenhet av det. Berätta gärna om det.

Nytt år, nya mål

Jag tycker att det är väldigt skönt att vi nu har lagt 2020 bakom oss och jag tror att det är många som håller med mig. Ett nytt år innebär ofta en nystart, nya mål och ambitioner och det här året gäller det mer än någonsin. För egen del innebär det att jag tänker och planerar framåt både när det gäller min egen släktforskning och det jag delar med mig av i föreläsningar och workshops. Det händer mycket på DNA-släktforskningsfronten som finns att se fram emot.

Om du har testat dig hos MyHeritage eller fört över ditt resultat dit så har du kanske sett att de har uppdaterat etnicitetsuppskattning och lanserat ”genetiska grupper”. Etnicitetsuppskattningen hos samtliga bolag uppdateras med jämna mellanrum och de försöker mer och mer bryta ner etnicitet i mindre geografiska områden. Det som tidigare kanske var Skandinavien eller Sverige kan nu delas upp ytterligare. I MyHeritage senaste uppdatering har jag fått tre ”genetiska grupper”, Västra Götaland, Sverige (Kronoberg, Blekinge, Skåne och Kalmar) och södra Sverige. I mitt fall stämmer Västra Götaland och Kronoberg och Kalmar medan andra områden saknas helt. Etnicitet är fortfarande ett trubbigt verktyg men det går åt rätt håll. Det är spännande att se hur det utvecklats och vi som har varit med några år har haft en spännande resa. Sedan vet ni säkert att man ska ta etnicitetsuppskattning med en rejäl nypa salt, en uppskattning är just en uppskattning och ingen absolut sanning. Dessutom räknar olika bolag fram det på olika sätt och jämför med olika referenspopulationer men det kan hjälpa till i helhelsbedömningen, särskilt om du exempelvis har fader okänd eller någon annan okänd ana som du inte vet ursprunget för. Legacy Family Tree Webinars hålls ett gratis föredrag på engelska om MyHeritages nya genetiska grupper den 26 januari. Anmäl dig gärna och lär dig mer. Här är länk till föredraget.

En annan sak som jag vill tipsa om är att sätta mål för sin släktforskning och DNA-släktforskning. Det här är något som jag själv är dålig på men i år har jag mer aktivt börjat jobba med mål. Jag var med på en workshop om att sätta mål och att bryta ner det i aktiviteter och nu har mina mål för året blivit mer konkreta. Jag har vetat tidigare också vad jag vill göra men att få ner det på papper och att kunna bocka av mål och aktiviteter efter hand känns värdefullt. Redan nu har jag börjat beta av aktiviteter som ska leda till mina mål och nu fokuserar jag lättare istället för att hatta hit och dit.

Man brukar prata om ”smarta mål”, vilket bland annat innebär att det ska vara tydligt, angeläget och möjligt att mäta. Tre av mina mål i år är att:
* Forska fram alla ättlingar till pappas farfar, farmor, morfar och mormor
* Forska fram alla anor sex generationer tillbaka. I dagsläget saknar jag 18 stycken.
* Ta fram en Big 8. Vad det är kan läsa mer om här.

Till dessa mål kopplar jag aktiviteter som hjälper mig att nå målet. Bland annat kommer jag att behöva beställa bouppteckningar för att hitta ättlingar till mina anor. Det ska bli intressant att se hur väl jag lyckas med mina mål när jag summerar 2021.

Jobbar du med att sätta mål? Vilken är din största utmaning inför 2021? Dela gärna med dig och inspirera andra.

Omstart

Vilken omtumlande och jobbig vår och sommar det varit. Förutom Coronavirusets framfart och isolering på grund av det så avled min älskade pappa Per-Olof den 21 maj, 83 år gammal. Saknaden har varit oerhörd och lamslående men nu börjar jag landa igen. Jag är så glad att vi delade släktforskar- och DNA-intresset och han var med mig på den här resan. Det var något vi gjorde tillsammans, resan i vårt DNA, och han var så glad när jag berättade om kontakter jag fått och framsteg som gjorts. Nu fortsätter jag resan själv men någonstans är han ändå alltid med mig, inte minst bär jag med mig 50% av hans DNA. Tack älskade pappa!

Hösten brukar alltid innebära om nystart vad gäller föreläsningar och workshops. Men i år är det av förståeliga skäl väldigt lugnt på det området. Det är så tråkigt att inte kunna resa och träffa intresserade släktforskare som är nyfikna på hur DNA kan hjälpa dem komma vidare. Att kunna delge kunskap och få andra att hitta sina DNA-kopplingar och nya släktingar är fantastiskt. Mycket är som sagt inställt men den 24 oktober ska jag hålla en föreläsning digitalt för en grupp som jag träffat tidigare. Det ska bli fantastiskt roligt att träffa dem igen och höra om vilka framsteg de förhoppningsvis gjort sedan i våras.

Jag föreläser via verktyget Zoom och det är väldigt enkelt att koppla upp sig mot det. Det krävs inte en massa teknisk kunskap utan verktyget är intuitivt för den som vill vara med. Jag har mött många som just varit oroade för tekniken och för att inte kunna hänga med men senare fått höra att det inte alls var svårt utan enkelt. Att föreläsa på det här sättet eller att hålla DNA-kaféer eller liknande fungerar väldigt bra. Om din förening är intresserade av att boka en föreläsning men är tveksam så kontakta mig gärna så kan vi koppla upp ett Zoom-möte där jag visar hur det fungerar innan ni bestämmer er.

Mycket har hänt på sex år

Idag är det sex år sedan jag fick mitt första DNA-resultat. Mycket vatten har runnit under broarna sedan dess. Jag har hunnit föreläsa i fyra år och för två år sedan startade jag det egna företaget Gener & Anor. Mitt DNA-resultat finns redan  hos det flesta DNA-företagen, och vid senaste rean passade jag på att beställa ett DNA-test hos 23andMe. Nu väntar jag med spänning på resultatet.

Lilla julafton!

Idag 25 april firar vi internationella DNA-dagen. Dagen är för att hedra samma dag år 1953 då Rosalind Franklin, Maurice Wilkins, Francis Crick och James Watson med kollegor publicerade en artikel om DNA-struktur i vetenskapliga tidningen Nature.

Family Tree DNA och MyHeritage erbjuder dagen till ära rabatter på sina DNA-test. Är du inte redan DNA-testad kanske det är dags att göra det nu. Eller har du länge tänkt att testa en släkting men inte kommit till skott? Ett kit hos MyHeritage kostar nu 530 kr mot sedvanliga 850 kr. Family Tree DNA som erbjuder flera olika DNA-tester har rabatter på alla. Ett Family Finder-test kostar nu 49 dollar istället för sedvanliga 79 dollar.

Hedra dina gener idag, det är de som gör just dig till den du är.

familytreedna-national-dna-day-2020-splash

 

Digital DNA-föreläsning

I torsdags höll jag en DNA-föreläsning online om hur man kan tolka sitt DNA-resultat. Mitt i alla bedrövelsen med virus och social distansering så är det ändå roligt att vi släktforskare faktiskt kan fortsätta med vår stora hobby och att jag som föreläsare ändå kan komma ut till er och prata.

”Mycket bra. Klart och tydligt för den som aldrig har tolkat sina DNA resultat.”
”Du var fantastiskt bra.”
Med så fint beröm är det extra roligt att fortsätta erbjuda digitala föreläsningar.

Jag håller föreläsningar som ”Släktforska med DNA” och ”Lär dig tolka ditt DNA-resultat”. Om det finns intresse för andra föreläsningar så skräddarsyr jag dem alltefter behov. Om du tillhör en släktforskarförening eller kanske en privat släktforskargrupp och är intresserad av att boka mig för en föreläsning så tveka inte att höra av dig så att vi kan prata vidare.

27 april är det dags för nästa digitala föreläsning, förhoppningsvis för en nöjd förening.

Inga släktforskardagar 2020

Idag kom beskedet som vi tyvärr väntat på, det blir inga släktforskardagar i år. Det här är en av årets absoluta höjdpunkter då jag får möjlighet att träffa många av er och knyta många ytterligare kontakter i släktforskarvärlden. Det känns lite som om man precis ställt in julafton. Men, släktforskardagarna kommer tillbaka och nästa år hålls de i Göteborg som då firar 400-årsjubileum. Det blir något att se fram emot. Och som jag förstår det så satsar Skövde på att kunna hålla släktforskardagarna där 2022. Så vi har ändå roliga saker att se fram emot, trots allt.

Nya digitala föreläsningar!

Som jag konstaterade sist så påverkar Coronaviruset oss alla. Själv sitter jag i vald isolering då jag tillhör en riskgrupp och behöver skydda mig lite extra. Men isolering och social distansering behöver inte innebära att vi inte kan umgås eller att jag inte kan hålla föreläsningar, det måste bara ske på ett lite annat sätt än vi är vana vid.

Därför introducerar jag idag digitala föreläsningar. Digitala föreläsningar har faktiskt vissa fördelar mot traditionella sådana. En digital föreläsning som jag håller hemifrån kan ta så mycket som 100 deltagare och var och en kan titta på föreläsningen hemifrån. Efter föreläsningen finns det möjlighet att ställa frågor, antingen via kameran och mikrofonen i datorn eller om man hellre vill skriva en fråga till mig i chattfunktionen. Dessutom har jag möjlighet att spela in föreläsningen och skicka den till er så att ni sedan kan titta på den så många gånger som ni vill.

DNA-kaféer kan hållas på samma sätt, var och en kopplar upp sig hemifrån. Då rekommenderar jag att man är max tio personer för att det ska fungera på ett bra sätt.

Jag kan också hjälpa till med uppdragsforskning och vara ditt bollplank när det kommer till DNA-släktforskning. Just nu har jag ett specialpris som jag erbjuder er under den här exceptionella situationen.

Jag hoppas att ni tycker att detta låter lika spännande och intressant som jag. Hör av er till mig för mer information och intresseanmälan.

Till sist, du har väl inte missat att jag sedan i måndags presenterar ett dagligt DNA-tips på Gener & Anors Facebooksida. Följ mig gärna där (länk).

Corona

Coronaviruset har verkligen drabbat vårt samhälle och det påverkar oss alla på ett eller annat sätt. Det är oroliga tider och inte heller särskilt roliga tider då många aktiviteter och socialt umgänge ställs in. Jag har själv två kommande DNA-föreläsningar som är högst osäkert om de blir av. Jag kommer att informera er så snart jag vet något närmare.

Men vi som är släktforskare har ändå mycket som vi kan göra under den här tiden. Det finns säkert många att-göra-listor hos er alla och så även hos mig. Så jag har tänkt att börja beta av den listan och göra det mesta av situationen. Det finns också otaliga filmer av föredrag och annat som du kan hitta på Youtube och på andra ställen. Jag ska försöka att dela med mig av åtminstone ett dagligt tips till er som ni kan utforska närmare nu när mycket andra aktiviteter är inställda. Och jag vill också ha er hjälp med att ställa frågor till mig och be mig tipsa om saker och ting, både högt och lågt. Låt oss alla göra det bästa av den här tiden.

Mina dagliga tips och annan information kommer jag först och främst att lägga ut på Gener & Anors Facebooksida (länk). Där har jag möjlighet att kommunicera med er snabbt och enkelt och det är också lätt för er att kommentera inlägg, ställa frågor och tipsa själva. Och jag vill verkligen ha respons från er. Tillsammans gör vi det här till något bra och roligt.

Det första tipset la jag ut på Facebook igår och idag har jag tipsat om One2Tree. Så klicka in dig på Facebook (länk) och läs mer och följ mig där.

Ta hand om er och varandra.