Artikel i Nya Lidköpingstidningen

För några veckor sedan publicerades den här artikeln som Emma Hjorth gjorde med mig i Nya Lidköpingstidningen. Idag kan jag konstatera att vi även är släkt!

Artikel_NLT

Annonser

En månad kvar!

Till vad? Jo, Släktforskardagarna 2019 förstås! För oss släktforskare är detta en av årets höjdpunkter, nästan att jämföra med julafton. I år hålls Släktforskardagarna i Borås 24-25 augusti och det finns massor av intressanta utställare och föreläsare att besöka. Jag kommer mestadels att vara i Family Tree DNAs monter E05 och svara på DNA-frågor och hjälpa till att DNA-testa nya användare. Men jag hoppas att det kommer att finnas tid att gå på några föreläsningar, köpa böcker och ta del av andra förmånliga erbjudanden.

IMG_1049-NY
Så här roligt hade jag på Släktforskardagarna i Halmstad 2017.

 

Nyfiken på DNA-släktforskning?

Att använda DNA i släktforskningen ökar mer och mer bland släktforskare. När jag började med det för fem år sedan pratades det inte mycket om det, nu känner de flesta släktforskare till att det finns och att det är ett av alla verktyg som vi släktforskare kan använda för att komma vidare i vår släktforskning. Är du nyfiken på vad det är och hur det fungerar men har inte ännu hunnit sätta dig in i det? Då ska du få ett par lästips på svenska.

SSGG (Svenska sällskapet för genetisk genealogi) kan du läsa om vad DNA-släktforskning är. På den här sidan kan du läsa om vilket DNA-test som kan passa dig bäst. Där får du också information om vilka DNA-testföretag som det finns.

Om det är något som du undrar över så ställ gärna frågor i kommentarsfältet så ska jag göra mitt bästa för att besvara dem.

Ha en fortsatt fin sommar!

Framgång

Framgång kan se olika ut och egentligen är det målet som är det viktiga. Hur vi når det kanske inte är lika viktigt. Eller så är det vägen som är målet? Oavsett vilket så tycker jag att det här är en bra bild av hur DNA-släktforskning ser ut.

Semestertid och lästips

Nu är det semesterdags! För första gången på några år ska jag ha julisemester i Sverige. De senaste tre åren har jag åkt till Italien i september, men i år blir det en stilla semester på landet i grönskan. Jag har inte mycket inplanerat förutom att komma ikapp med min egen forskning, förbereda hösten och läsa och lära. Sommar och semester är lästid och jag tänkte ge några olika tips.

Bra bok för dig som är nybörjare
Om du är nybörjare så rekommenderar jag Peter Sjölunds bok ”Släktforska med DNA” som är en handbok som tar upp det mesta om DNA.

Böcker för dig som är intresserad av att veta med om Y- och mt-DNA
Om du mer specifikt är intresserad av Y-DNA så har Peter Sjölund skrivit en bok tillsammans med Karin Bojs som heter ”Svenskarna och deras fäder de senaste 11 000 åren”. Karin Bojs har skrivit om mt-DNA där hon gör en släktresa i sitt mt-DNAs spår som heter ”Min europeiska familj: de senaste 54 000 åren”.

Bok för dig som har hållit på med DNA-forskning ett tag och hanterar engelska
Blaine Bettinger – The Genetic Genealogist har skrivit en bok som heter ”Genetic Genealogy in Practice”. Den lär dig mer om de olika typerna av DNA och innehåller också övningar inom varje kapitel. Blaine har också skrivit den utmärkta boken ”The Family Tree Guide to DNA Testing and Genetic Genealogy”.

Bok för hängmattan
GENialiskt är en bok med spännande och fantastiska DNA-släktforskarhistorier. Boken är skriven av Elisabet Juul och illustrerad och redigerad av konstnären Anna Edin. För dig som inte kan få nog finns även ”Mer GENialiskt”.

För dig som vill ha kalla kårar
”Jag försvinner i mörkret” är skriven av Michelle McNamara och handlar om hennes sökande efter sanningen om vem Golden State Killer var. Han togs fast i april 2018 tack vare DNA och släktforskningen. Boken finns både som läs- och ljudbok.

För dig som hellre lyssnar
Om du som jag tycker om ljudböcker finns Karin Bojs bok ”Min europeiska familj: de senaste 54 000 åren” som ljudbok. Svante Pääbo, den svenske forskaren som har forskat mycket runt Neandertalmänniskan gjorde ett intressant program i Sommar i P1 för ett par år sedan. Programmet går att lyssna på via Sveriges Radio. Och missa inte ”Jag försvinner i mörkret” som jag skrev om ovan.

TV för regniga dagar
”Min hemliga bror” är den svenska USA-reportern Carina Bergfeldts historia om sökandet efter hennes okände bror. Du hittar den på SVT.

Bloggar
segment-ology – Jim Bartletts blogg som fokuserar på triangulering och kromosommappning
DNAeXplained – Roberta Estes blogg handlar om allt som har med DNA och DNA-släktforskning att göra. Hon är snabb med att skriva om de senaste nyheterna.
Hoosier Daddy – en blogg som jag själv inte läst med tänkte få tid att läsa på semestern. Den handlar om Michael D Lacopos sökande efter en far. Man MÅSTE läsa bloggen från början och får inte fuska.

Det finns mängder att se och läsa och lära om DNA och DNA-släktforskning och det här är bara ett axplock. Jag rekommenderar dig att söka på Youtube, där finns det massor av bra föreläsningar och videos att lära sig av. Har du fler bra tips? Kommentera gärna ovan och fyll på vår lista.

Fokusera din släktforskning och sätt mål

Är du fokuserad i din släktforskning och sätter mål och delmål för vad du ska göra? Eller är du som jag och klickar dig runt och har 100 olika saker som du måste göra och listan bara växer för varje dag? För mig verkar gräset alltid vara grönare på andra sidan och jag är inte så fokuserad i mitt släktforskningsarbete, oavsett om det gäller traditionell forskning eller forskning med DNA. Därför var det en ögonöppnare att läsa om det på Christina Sagerstens sida. Och även om jag redan tidigare vetat att det är viktigt att sätta mål så har jag nu börjat göra det mer aktivt. Jag har inte nått hela vägen än men jag har börjat skriva ner mål och aktiviteter som jag behöver göra på vägen för att nå målet, och genast känns arbetet enklare och mer greppbart. Jag springer inte på alla bollar samtidigt utan tänker efter innan: hjälper det här mig att nå mitt mål?

Så här skriver Christina på sin sida:

1) Mål ska vara tydliga
Att ha ett mål som säger att jag vill veta allt om morfars far är inte tydligt. Vad betyder ALLT för dig? Ett tydligare mål kan vara – jag vill hitta min morfars okända farfar.

2) Mål ska vara viktiga
Om du sätter upp ett mål som inte är viktigt för dig kommer du aldrig att nå det! Så även om jag hittade 10 mål i min DNA-släktforskning, så är inte alla lika viktiga för mig just nu. Jag valde ut de som kändes viktigast just nu och börjar att titta på dem.

3) Sätt upp delmål
Bryt ner ditt mål och identifiera vilka aktiviteter du behöver göra för att nå det. Dokumentera alla dina steg så slipper du dubbelarbete.

Vad har du för mål med din DNA-släktforskning?

Släktforskardagarna i Borås 24-25 augusti

Nu har programmet för Släktforskardagarna i Borås presenterats. Det är ett fullmatat program med 27 föreläsare och ett 70-tal utställare.  Jag ser fram emot att gå på föreläsningar och strosa runt bland montrarna, men då jag räknar med att jobba i Family Tree DNAs monter så får jag se hur mycket tid det finns över.

Kolla gärna in program och utställare här och planera helgen redan nu. Bara 133 dagar kvar nu.

Internationella DNA-dagen

25 april firas Internationella DNA-dagen. Jag hoppas att de stora DNA-företagen kommer att erbjuda bra rabatter på sina DNA-test då. Själv föreläser jag i Åmåls Kulturhus kl. 18. Kom gärna dit och lyssna och träffa mig om du är i närheten.

Man erbjuder även DNA-tolkning och DNA-topsning under dagen. Här kan du läsa mer.

Brolin_affisch

Släktforskare blir brottsbekämpare

Vi släktforskare har länge agerat detektiver, vi har grävt i register, luskat i familjedokument och foton och annat för att hitta svaren på släktforskningsfrågor som har gäckat oss. Med DNA-släktforskningens intåg fick vi nya verktyg och nya möjligheter att söka svar på våra frågor och gåtor. Men inte trodde vi väl att vi också skulle kunna vara med och lösa brott.

I april/maj 2018 kablades nyheten ut om att den så kallade ”Golden State Killer” i USA åkt fast med hjälp av släktforskare och DNA-släktforskningsregister. Golden State Killer opererade i Kalifornien 1976-1986 och beräknas vara ansvarig för tolv mord, mer än 50 våldtäkter och över 100 inbrott. Mördaren trodde nog att han hade klarat sig och att han aldrig skulle kunna ställas till svars för sina hemska brott, men sanningen kom ifatt honom när han var 72 år. Det som är extra hemskt är att han var en före detta polis, en person satt att försvara medborgarna.

Men hur kunde han åka fast med hjälp av släktforskning och DNA-släktforskare? Så här fungerar det. Alla vi som har testat vårt DNA har testat oss hos något av de stora DNA-testföretagen; Family Tree DNA, MyHeritage, Ancestry, 23andMe eller liknande. Testföretagen håller hårt på sekretessen och som testad hos något av dessa företagen behöver man inte oroa sig för att polisen ska kunna ta del av våra uppgifter. Däremot finns det tredjepartstjänster hos andra företag där man kan ladda upp sitt DNA-resultat och få gratis tillgång till verktyg som underlättar för oss DNA. Ett av dessa tredjepartsföretagen heter Gedmatch (www.gedmatch.com). Gedmatch är en så kallad öppen DNA-sajt där du kan jämföra dig med andra testade, inte bara personer vars DNA du matchar och som finns på din matchlista. Du väljer själv om du vill ladda upp din rådata från ditt DNA-test dit. Om du gör det kan du jämföra dig med andra DNA-testade oavsett vilket företag som ni DNA-testat er hos. Men samtidigt godkänner du också att polisen får jämföra din DNA-profil med en eventuell misstänkts DNA som matchar dig.

Men hur kommer den misstänktes DNA in i Gedmatch? Polisen tar fram ett DNA från en brottsplats och analyserar den i ett labb som sedan laddar upp den misstänktes DNA-rådata till Gedmatch. Därefter tar erfarna DNA-släktforskare över och man söker efter kusiner, tre- och fyrmänningar till den misstänkte som finns hos Gedmatch. När man fått fram dessa personer börjar man att bygga dessa personers släktträd bakåt i tiden tills man hittar anfäder/anmödrar där släkterna går ihop. När man gjort det fortsätter man och bygger istället trädet framåt i tiden till den tiden då brottet/brotten inträffade, från det identifierade anparet. Man tar hjälp av födelse- och dödsregister, mantalsregister, sociala medier, tidningsarkiv och många andra källor som kan hjälpa till att lösa brottet. Man går igenom födda och döda och lägger till och utesluter personer och slutligen har man om man har tur en eller ett par personer som passar in på ålder, bostadsområde och annat. Därefter lämnar de professionella DNA-släktforskarna över ärendet till polisen som kan välja att DNA-testa den eller de personer som DNA-släktforskarna har kommit fram till kan vara förövarna. I fallet med Golden State Killer tog polisen ett DNA-prov från den misstänktes bils handtag och jämförde den med det tidigare DNA-testet som togs vid en av brottsplatserna. Det överensstämde helt och mördaren var äntligen fast.

Det här kanske låter enklare än vad det är, i verkligheten tar det väldigt lång tid och är väldigt arbetskrävande. Fallet med Golden State Killer tog flera månader att lösa och många personer var involverade.

Fallet med Golden State Killer var inte det första brottet som löstes men kanske det mest kända och det som fick upp ögonen för den här nya möjligheten för brottsbekämpning. Efter detta har flera andra mord och andra grova brott lösts och man har även kunnat återge identiteten till flera oidentifierade personer som hittats döda.

Gedmatch startades 2010 som ett verktyg för släktforskare. Grundarna är två privatpersoner som själva är släktforskare och som inte hade en tanke på vilken roll deras sajt skulle spela framöver. I början var de inte alls säkra på att de uppskattade den nya användningen av Gedmatch men då responsen från de flesta DNA-släktforskarna var positiva så tillåter de idag att polisen får använda deras register. De har dock ändrat i sina användarvillkor och påpekar klart och tydligt att man accepterar att kunna matchas för polisen och om man inte känner sig bekväm med det är det bara att radera sin profil där. Gedmatch har idag ca. en miljoner användare i sin databas, släktforskare och andra intresserade som har testat sitt DNA hos olika kommersiella DNA-testföretag.

CeCe Moore är kanske den mest framstående DNA-släktforskaren som hjälper polisen och hon använder DNA och släktforskning som enda verktyg. Hon har varit med i flera framträdande utredningar och kunnat hjälpa till att lösa många brott och ge svar till anhöriga och hjälpa till att skipa rättvisa. Hon började med DNA-släktforskning eget intresse och har sedan fortsatt att hjälpa andra att hitta sina familjer och rötter. Hon har hjälpt väldigt många adopterade och andra som inte vet något om sina familjer att få svar på vilka deras biologiska familjer är. Och nu använder hon sin breda kunskap och långa erfarenhet till att hjälpa polisen. Hon menar att ju fler som testar sitt DNA, desto lättare blir det att lösa brott. Hon påpekar att vi släktforskare verkligen spelar en viktig roll i detta som ”citizen scientists” – medborgarforskare. Om vi inte hade testat oss hade inte möjligheten getts att jobba på det här sättet. Hon tror att det här är framtiden och att det även kan förhindra en del brott. Man kanske tänker efter en extra gång med tanke på riskfyllt det numera är att åka fast.

Det som jag har nämnt här är hur amerikanska polisen arbetar med brottsbekämpning med hjälp av DNA och släktforskning. Men nu har även svenska polisen börjat undersöka möjligheterna att jobba på det här sättet. Personligen tror och hoppas jag att detta kommer att vara lika revolutionerande för den svenska polisen som för den i USA.

Och vad behöver du tänka på som DNA-släktforskare? Om du har exporterat ditt DNA-resultat till Gedmatch ska du veta att du då kan komma att matchas med ett DNA från en förövare. Testföretaget Family Tree DNA tillåter numera också, som första DNA-testföretag, polisen att använda deras databas över testade personer för att söka efter gemensamma släktingar. Men som testad inom Europa så deltar vi per automatik inte i den här sökningen. Om du däremot vill delta så loggar du in på ditt konto hos Family Tree DNA och väljer att delta i detta. Du hittar det under dina inställningar.

Du måste alltså inte matchas mot brottslingar bara för att du DNA-testar sig, det väljer du själv hur du vill göra. Personligen så tycker jag att den här utvecklingen är fantastisk och om jag med mitt DNA-resultat kan hjälpa till att ta fast förövare av grova brott så är det fantastiskt.

Föreläsning och workshop i Grästorp

I söndags höll jag en föreläsning och workshop i Grästorp om hur man tolkar sitt DNA-resultat. Många är entusiastiska när de tar sitt DNA-test men lätt besvikna när de får svaret. Vad säger det egentligen? Hur ska jag hitta mina släktingar? Vad betyder alla dessa siffror och hur kan de hjälpa mig? Frågorna är ofta många och då är det bra att boka en föreläsning och workshop där jag förklarar DNA-resultatet och utbildar i hur man kan komma vidare. Jag visar också på en mängd olika verktyg som är användbara och berättar om tips och trix som underlättar. Deltagarna brukar gå därifrån med mycket ny kunskap och en förståelse som de saknade innan. Att få ett mail med ”stort tack” betyder mycket och jag tycker att det är så roligt att få dela med mig av min kunskap.