Mycket har hänt på sex år

Idag är det sex år sedan jag fick mitt första DNA-resultat. Mycket vatten har runnit under broarna sedan dess. Jag har hunnit föreläsa i fyra år och för två år sedan startade jag det egna företaget Gener & Anor. Mitt DNA-resultat finns redan  hos det flesta DNA-företagen, och vid senaste rean passade jag på att beställa ett DNA-test hos 23andMe. Nu väntar jag med spänning på resultatet.

Lilla julafton!

Idag 25 april firar vi internationella DNA-dagen. Dagen är för att hedra samma dag år 1953 då Rosalind Franklin, Maurice Wilkins, Francis Crick och James Watson med kollegor publicerade en artikel om DNA-struktur i vetenskapliga tidningen Nature.

Family Tree DNA och MyHeritage erbjuder dagen till ära rabatter på sina DNA-test. Är du inte redan DNA-testad kanske det är dags att göra det nu. Eller har du länge tänkt att testa en släkting men inte kommit till skott? Ett kit hos MyHeritage kostar nu 530 kr mot sedvanliga 850 kr. Family Tree DNA som erbjuder flera olika DNA-tester har rabatter på alla. Ett Family Finder-test kostar nu 49 dollar istället för sedvanliga 79 dollar.

Hedra dina gener idag, det är de som gör just dig till den du är.

familytreedna-national-dna-day-2020-splash

 

Digital DNA-föreläsning

I torsdags höll jag en DNA-föreläsning online om hur man kan tolka sitt DNA-resultat. Mitt i alla bedrövelsen med virus och social distansering så är det ändå roligt att vi släktforskare faktiskt kan fortsätta med vår stora hobby och att jag som föreläsare ändå kan komma ut till er och prata.

”Mycket bra. Klart och tydligt för den som aldrig har tolkat sina DNA resultat.”
”Du var fantastiskt bra.”
Med så fint beröm är det extra roligt att fortsätta erbjuda digitala föreläsningar.

Jag håller föreläsningar som ”Släktforska med DNA” och ”Lär dig tolka ditt DNA-resultat”. Om det finns intresse för andra föreläsningar så skräddarsyr jag dem alltefter behov. Om du tillhör en släktforskarförening eller kanske en privat släktforskargrupp och är intresserad av att boka mig för en föreläsning så tveka inte att höra av dig så att vi kan prata vidare.

27 april är det dags för nästa digitala föreläsning, förhoppningsvis för en nöjd förening.

Inga släktforskardagar 2020

Idag kom beskedet som vi tyvärr väntat på, det blir inga släktforskardagar i år. Det här är en av årets absoluta höjdpunkter då jag får möjlighet att träffa många av er och knyta många ytterligare kontakter i släktforskarvärlden. Det känns lite som om man precis ställt in julafton. Men, släktforskardagarna kommer tillbaka och nästa år hålls de i Göteborg som då firar 400-årsjubileum. Det blir något att se fram emot. Och som jag förstår det så satsar Skövde på att kunna hålla släktforskardagarna där 2022. Så vi har ändå roliga saker att se fram emot, trots allt.

Nya digitala föreläsningar!

Som jag konstaterade sist så påverkar Coronaviruset oss alla. Själv sitter jag i vald isolering då jag tillhör en riskgrupp och behöver skydda mig lite extra. Men isolering och social distansering behöver inte innebära att vi inte kan umgås eller att jag inte kan hålla föreläsningar, det måste bara ske på ett lite annat sätt än vi är vana vid.

Därför introducerar jag idag digitala föreläsningar. Digitala föreläsningar har faktiskt vissa fördelar mot traditionella sådana. En digital föreläsning som jag håller hemifrån kan ta så mycket som 100 deltagare och var och en kan titta på föreläsningen hemifrån. Efter föreläsningen finns det möjlighet att ställa frågor, antingen via kameran och mikrofonen i datorn eller om man hellre vill skriva en fråga till mig i chattfunktionen. Dessutom har jag möjlighet att spela in föreläsningen och skicka den till er så att ni sedan kan titta på den så många gånger som ni vill.

DNA-kaféer kan hållas på samma sätt, var och en kopplar upp sig hemifrån. Då rekommenderar jag att man är max tio personer för att det ska fungera på ett bra sätt.

Jag kan också hjälpa till med uppdragsforskning och vara ditt bollplank när det kommer till DNA-släktforskning. Just nu har jag ett specialpris som jag erbjuder er under den här exceptionella situationen.

Jag hoppas att ni tycker att detta låter lika spännande och intressant som jag. Hör av er till mig för mer information och intresseanmälan.

Till sist, du har väl inte missat att jag sedan i måndags presenterar ett dagligt DNA-tips på Gener & Anors Facebooksida. Följ mig gärna där (länk).

Corona

Coronaviruset har verkligen drabbat vårt samhälle och det påverkar oss alla på ett eller annat sätt. Det är oroliga tider och inte heller särskilt roliga tider då många aktiviteter och socialt umgänge ställs in. Jag har själv två kommande DNA-föreläsningar som är högst osäkert om de blir av. Jag kommer att informera er så snart jag vet något närmare.

Men vi som är släktforskare har ändå mycket som vi kan göra under den här tiden. Det finns säkert många att-göra-listor hos er alla och så även hos mig. Så jag har tänkt att börja beta av den listan och göra det mesta av situationen. Det finns också otaliga filmer av föredrag och annat som du kan hitta på Youtube och på andra ställen. Jag ska försöka att dela med mig av åtminstone ett dagligt tips till er som ni kan utforska närmare nu när mycket andra aktiviteter är inställda. Och jag vill också ha er hjälp med att ställa frågor till mig och be mig tipsa om saker och ting, både högt och lågt. Låt oss alla göra det bästa av den här tiden.

Mina dagliga tips och annan information kommer jag först och främst att lägga ut på Gener & Anors Facebooksida (länk). Där har jag möjlighet att kommunicera med er snabbt och enkelt och det är också lätt för er att kommentera inlägg, ställa frågor och tipsa själva. Och jag vill verkligen ha respons från er. Tillsammans gör vi det här till något bra och roligt.

Det första tipset la jag ut på Facebook igår och idag har jag tipsat om One2Tree. Så klicka in dig på Facebook (länk) och läs mer och följ mig där.

Ta hand om er och varandra.

Gislaved

Igår föreläste jag om att Släktforska med DNA på biblioteket i Gislaved. Runt trettio entusiastiska åhörare kom för att lyssna och jag fick många frågor efteråt. Tio personer DNA-testade sig också hos Family Tree DNA. I april ska jag åka tillbaka till Gislaved och hålla workshop om hur man tolkar sitt DNA-resultat. Om du är intresserad av var du kan träffa mig härnäst så håll koll under Aktuellt.

blommagislaved

Gener & Anor fyller två år!

Idag fyller Gener & Anor år. I två år har jag haft möjligheten att föreläsa och hålla workshops om att släktforska med DNA och hur vi kan använda vårt DNA-resultat när vi fått det. Det är så roligt att ha fått se människor växa med sin kunskap och att öppna ögonen på dem som tycker att det här med DNA är svårt att förstå. Att få ett mail eller ett chattmeddelande från någon som tackar för att jag gjort något obegripligt fattbart är oerhört tillfredsställande.

Nu i vår tänker jag ta nästa steg i Gener & Anors historia genom att utöka erbjudandet om föreläsningar och workshops på ett lite annorlunda sätt än idag. Men mer om det i ett annat inlägg.

När man fyller år måste man förstås fira detta. Jag firar Gener & Anors två år genom att erbjuda två personer varsin timme av min tid. Vad du vill ha hjälp med är helt upp till dig. Kanske vill du att jag hjälper dig att bygga en profil i DNA Painter, eller så vill du diskutera ett släktforskningsproblem och se om DNA kan lösa det. Beroende på var du bor och vad du önskar kan vi träffas antingen över telefon eller via ett webbmöte. Om du bor i närheten av mig kan vi kanske träffas personligen. Jag tar gärna en kopp kaffe över ett intressant släktforskningsdiskussion.

Om du är intresserad av att vinna en timme skickar du ett mail till mig på maria@generanor.se. Jag kommer att dra två vinnare den 16 februari. Lycka till!

0-9240_birthday-ballons-png-happy-birthday-balloon-png

Workshop på Öckerö

Idag har jag hållit workshop för ett trettiotal intresserade DNA-släktforskare på Öckerö. Det blev en fin färjetur ut i skärgården i strålande vårsol. På plats i kommunhuset riggade vi upp våra datorer och sedan blev det fyra intensiva timmar där vi pratade DNA högt och lågt. På workshopen fanns det flera rutinerade DNA-släktforskare men även en person som fått sitt DNA-resultat den här veckan. Det är alltid roligt att träffa alla intresserade och engagerade släktforskare i landet som ser vilket värde vårt DNA kan tillföra släktforskningen.