Nytt på GEDmatch

GEDmatch fortsätter att utveckla verktyg vilket är jätteroligt att se. Och många verktyg är unika just för GEDmatch. Om du funderar på om dina föräldrar kan vara släkt kan verktyget ”Are your parents related” var intressant. På GEDmatch kan du även se om ditt syskon är ditt helsyskon eller ditt halvsyskon. Den här funktionen är helt unik och finns idag bara hos GEDmatch. Ibland delar vi en sådan mängd DNA med ett syskon att både ett helt och ett halvt släktskap kan gälla, då kan GEDmatch hjälpa dig att tala om vilket det är. Det är helt gratis att skapa ett konto hos GEDmatch och många verktyg är dessutom helt gratis. Andra verktyg, så kallade Tier 1-verktyg kostar 10 dollar i månaden. Idag presenterade man ett par nyheter på sidan.

Verktyget ”Relationship Probability Calculator” har utvecklats av Brit Nicholson och finns nu som ett fristående verktyg hos GEDmatch. Det är ett gratisverktyg som hjälper oss att se sannolikheter för olika släktskap utifrån hur mycket DNA vi delar med en person. Det påminner en del om verktyget Shared cM Project på dnapainter.com och jag tycker att det verktyget vinner över GEDmatch verktyg. Här kan du se GEDmatch beräkning för 250 cM mot Shared cM Projects beräkning. Men Shared cM Project ger oss också ett diagram som visar var de tänkbara släktskapen kan finnas. Vi får också betydligt mer information om medelvärde och lägsta och högsta inrapporterade värden. Man kan klicka sig vidare på en länk och läsa mer om hur GEDmatch beräknar detta men vid en första anblick blir jag inte övertygad utan kommer att fortsätta att använda verktyget Shared cM Project på dnapainter.com.

GEDmatch
Shared cM Project

Det andra verktyget är inte så mycket ett verktyg utan mer en integrering av information hos GEDmatch och mitoYDNA. Om du har tagit ett Y-DNA-test eller ett mt-DNA-test så kan du ladda upp ditt resultat till sidan mitoydna.org. Du kommer då att få ett ID hos dem och detta ID-numret kan du nu lägga in i din profil hos GEDmatch så att det länkas till mitoydna.org. Du kommer att få en länksymbol i listan på One-to-Many om en DNA-match har länkat sitt resultat till mitoYDNA. Genom att klicka på länken kommer du till DNA-matchens sida på mitoYDNA.org. Naturligtvis måste du själv ha ett konto där och vara inloggad för att kunna se det. Det är gratis att skapa ett konto på mitoYDNA.org och ladda upp sitt resultat dit.

Om du vill läsa mer om nyheterna hos GEDmatch så kan du klicka här.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s